Založ si blog

Ľadový hokej

Ľadový hokej

Ľadový hokej je kolektívny šport. Je tiež súčasťou zimnej olympiády. Hrá ho 6 hráčov na každej strane – brankár, pravý obranca, ľavý obranca, pravý krídelník, ľavý krídelník a center. Vyhráva družstvo, ktoré dá v určenom čase viac gólov. V zápase môže nastúpiť 20 hráčov a dvaja brankári.

Najvyšší úrad, ktorý združuje národné hokejové federácie a organizuje hokejové turnaje je Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). Jej súčasťou je 66 hokejových federácií.

Ľadový hokej je populárny najmä v štátoch severnej Ameriky, v Kanade a Spojených štátoch, v severnej Európe a v bývalom východnom bloku. V rámci ľadového hokeja sa ustálil pojem „silná sedmička“, ktorý predstavuje sedem najväčších hokejových štátov, ktoré získavajú najčastejšie medaile na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji. Do silnej sedmičky patria hokejové výbery tímov Kanady, Spojených štátov, Švédska, Fínska, Slovenska, Ruska a Česka.

História

Za vznik ľadového hokeja sa najčastejšie udáva dátum 3. marec 1875 kedy sa v Montreale na Victoria Skating Ring odohral prvý organizovaný hokejový zápas. V roku 1877 bol založený prvý klub. Tvorili ho študenti McGillovej univerzity a jeho názov bol McGill University Hockey Club.

V roku 1883 sa odohral prvé „majstrovstvá sveta“ v Montreale, v rámci Zimného karnevalu, v ktorom sa hralo o Karnevalový pohár. Pohár získal tím McGillovej univerzity. V roku 1886 tímy, ktoré sa zúčastnili Zimného karnevalu, založili prvú hokejovú ligu, Amateur Hockey Association of Canada (AHAC).

V Európe sa prvý zápas odohral v roku 1885. V prvom zápase medzi univerzitami nastúpili odvekí rivali, hokejový tím univerzity Oxford a Cambridge. Zápas vyhrali hráči tímu Oxford Dark Blues 6-0

V roku 1892 vtedajší generálny guvernér Kanady Lord Frederick Arthur Stanley z Prestonu, ktorého synovia a dcéra boli hokejovými fanúšikmi, venoval dnes už legendárny Stanleyho pohár. Už o rok, teda v roku 1893, ho získal prvý tím. Bol ním Montreal Hockey Club, majster AHAC. Tradícia odovzdávania Stanleyho pohára pokračuje až dodnes, kedy sa udeľuje víťazovi play-off NHL.

Ľadový hokej v Európe získal väčšiu popularitu až vtedy, keď piati synovia Lorda Fredericka Arthura Stanleyho v roku 1895 priniesli ľadový hokej do Veľkej Británie. V roku 1903 bola založená päťčlenná hokejová európska liga. 15. mája 1908 bola v Paríži založená medzinárodná federácia Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LIHG), ktorá mala za úlohu riadiť medzinárodné súťaže vrátane prvých majstrovstiev Európy v roku 1910. Prvými piatimi členmi LIHG sa stali hokejové federácie Francúzska, Belgicka, Švajčiarska, Veľkej Británie a Čiech. V polovici 20. storočia sa nakoniec Ligue Internationale de Hockey sur Glace pretransformovala na súčasnú podobu do Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). 

Dĺžka zápasu

Hrá sa 3 x 20 min. čistého času s 15 min. prestávkami.V prípade rovnakého skóre sa pridáva predĺženie, ktoré končí po strelení gólu do brány súpera. Na majstrovských turnajoch a v európskych ligách sa v prípade rovnakého skóre po skončení predlženia rozhoduje  pomocou individuálnych útokov(samostatných nájazdov).

Hracia plocha

  • dĺžka –      54 až 60 m
  • šírka –      26 až 30 m
  • obsahuje:      dve bránkové čiary, dve modré čiary a jednu stredovú červenú čiaru.
  • je      ľadová a má obdĺžnikový tvar
  • okolo      je mantinel vysoký okolo 120 cm jeho dĺžka je 56 až 61 metrov a šírka 26      až 30 metrov.
  • Rohy sú      zaoblené polomerom 7 – 8,5 metra.
  • Každá z      dvoch bránok má dĺžku 183 cm a výšku 122 centimetrov

Puk

Puk je drobný predmet tvaru veľmi plochého valca čiernej farby. Jeho rozmery sú presne dané v pravidlách hry:

  • Priemer: 76,2 mm
  • Hrúbka: 25,4 mm
  • Hmotnosť: 156 – 170 g

Významné hokejové ligy

NHL(National hockey league – Národná hokejová liga) je najprestížnejšou klubovou súťažou v ľadovom hokeji. Zúčastňujú sa jej kluby z Kanady a USA. Víťazovi tejto súťaže je odovzdaná trofej pre víťaza: Stanleyho pohár (Stanley cup). Sa rozdeľuje na dve konferencie – Západná konferencia a Východná konferencia. Obe konferencie sa delia na 2 divízie pričom v Západnej konferencii po 7 týmoch a vo Východnej po 8.

KHL (Kontinentalnaja chokejnaja liga (Континентальная хоккейная лига) Kontinentálna hokejová liga) Rozdelená je na Východnú a Západnú konferenciu. Obe konferencie sa delia na dve divízie, v ktorých hrá 7 mužstiev. Zúčastňuje sa v nej 28 klubov z Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, Lotyšska, Ukrajiny, Slovenska, Česka, Chorvátska,Šwédska a Fínska. Víťazovi sa udeľuje Gagarinov pohár. V nej má aj zastupenie Slovensko a to tým Hc Slovan Bratislava.

Hokej a Košice

Košice od roku 1964 až dodnes patria medzi slovensku elitu( česko slovensku elitu).Košice sú druhým najlepším SR týmom v ére samostatnosti Košice získali titul sedem krát, sedem krát skončili druhý a dvakrát tretí. Košice sa stali dvakrát víťazmi Česko slovenskej hokejovej ligy, raz skončili druhý a raz tretí.

Hokej a Slováci

Slovensko sa medzi hokejpvú elitu muselo kvalifikovať z C kategórie od roku 1996 sme stále v top A divízii. Slováci v doterajšej histórii nazbierali 4 medaili. V roku 2003 to bol bronz v rokoch 2000 a 2012 striebro a zatial jediný titul majstra sveta v roku 2002.

 

Hokej

26.05.2014

V mojom blogu vám chcem napísať niečo o mojej zálube. Mojou záľubou je sledovanie hokeja. Hokej je kolektívny šport. Je tiež súčasťou zimnej olympiády. Hrá ho 6 hráčov na každej strane – brankár, pravý obranca, ľavý obranca, pravý krídelník, ľavý krídelník a center. Vyhráva družstvo, ktoré dá v určenom čase viac gólov. V zápase môže nastúpiť 20 [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2715x
Priemerná čítanosť článkov: 1358x

Autor blogu

Kategórie

Archív