Založ si blog

Ľadový hokej

Ľadový hokej

Ľadový hokej je kolektívny šport. Je tiež súčasťou zimnej olympiády. Hrá ho 6 hráčov na každej strane – brankár, pravý obranca, ľavý obranca, pravý krídelník, ľavý krídelník a center. Vyhráva družstvo, ktoré dá v určenom čase viac gólov. V zápase môže nastúpiť 20 hráčov a dvaja brankári.

Najvyšší úrad, ktorý združuje národné hokejové federácie a organizuje hokejové turnaje je Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). Jej súčasťou je 66 hokejových federácií.

Ľadový hokej je populárny najmä v štátoch severnej Ameriky, v Kanade a Spojených štátoch, v severnej Európe a v bývalom východnom bloku. V rámci ľadového hokeja sa ustálil pojem „silná sedmička“, ktorý predstavuje sedem najväčších hokejových štátov, ktoré získavajú najčastejšie medaile na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji. Do silnej sedmičky patria hokejové výbery tímov Kanady, Spojených štátov, Švédska, Fínska, Slovenska, Ruska a Česka.

História

Za vznik ľadového hokeja sa najčastejšie udáva dátum 3. marec 1875 kedy sa v Montreale na Victoria Skating Ring odohral prvý organizovaný hokejový zápas. V roku 1877 bol založený prvý klub. Tvorili ho študenti McGillovej univerzity a jeho názov bol McGill University Hockey Club.

V roku 1883 sa odohral prvé „majstrovstvá sveta“ v Montreale, v rámci Zimného karnevalu, v ktorom sa hralo o Karnevalový pohár. Pohár získal tím McGillovej univerzity. V roku 1886 tímy, ktoré sa zúčastnili Zimného karnevalu, založili prvú hokejovú ligu, Amateur Hockey Association of Canada (AHAC).

V Európe sa prvý zápas odohral v roku 1885. V prvom zápase medzi univerzitami nastúpili odvekí rivali, hokejový tím univerzity Oxford a Cambridge. Zápas vyhrali hráči tímu Oxford Dark Blues 6-0

V roku 1892 vtedajší generálny guvernér Kanady Lord Frederick Arthur Stanley z Prestonu, ktorého synovia a dcéra boli hokejovými fanúšikmi, venoval dnes už legendárny Stanleyho pohár. Už o rok, teda v roku 1893, ho získal prvý tím. Bol ním Montreal Hockey Club, majster AHAC. Tradícia odovzdávania Stanleyho pohára pokračuje až dodnes, kedy sa udeľuje víťazovi play-off NHL.

Ľadový hokej v Európe získal väčšiu popularitu až vtedy, keď piati synovia Lorda Fredericka Arthura Stanleyho v roku 1895 priniesli ľadový hokej do Veľkej Británie. V roku 1903 bola založená päťčlenná hokejová európska liga. 15. mája 1908 bola v Paríži založená medzinárodná federácia Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LIHG), ktorá mala za úlohu riadiť medzinárodné súťaže vrátane prvých majstrovstiev Európy v roku 1910. Prvými piatimi členmi LIHG sa stali hokejové federácie Francúzska, Belgicka, Švajčiarska, Veľkej Británie a Čiech. V polovici 20. storočia sa nakoniec Ligue Internationale de Hockey sur Glace pretransformovala na súčasnú podobu do Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). 

Dĺžka zápasu

Hrá sa 3 x 20 min. čistého času s 15 min. prestávkami.V prípade rovnakého skóre sa pridáva predĺženie, ktoré končí po strelení gólu do brány súpera. Na majstrovských turnajoch a v európskych ligách sa v prípade rovnakého skóre po skončení predlženia rozhoduje  pomocou individuálnych útokov(samostatných nájazdov).

Hracia plocha

  • dĺžka –      54 až 60 m
  • šírka –      26 až 30 m
  • obsahuje:      dve bránkové čiary, dve modré čiary a jednu stredovú červenú čiaru.
  • je      ľadová a má obdĺžnikový tvar
  • okolo      je mantinel vysoký okolo 120 cm jeho dĺžka je 56 až 61 metrov a šírka 26      až 30 metrov.
  • Rohy sú      zaoblené polomerom 7 – 8,5 metra.
  • Každá z      dvoch bránok má dĺžku 183 cm a výšku 122 centimetrov

Puk

Puk je drobný predmet tvaru veľmi plochého valca čiernej farby. Jeho rozmery sú presne dané v pravidlách hry:

  • Priemer: 76,2 mm
  • Hrúbka: 25,4 mm
  • Hmotnosť: 156 – 170 g

Významné hokejové ligy

NHL(National hockey league – Národná hokejová liga) je najprestížnejšou klubovou súťažou v ľadovom hokeji. Zúčastňujú sa jej kluby z Kanady a USA. Víťazovi tejto súťaže je odovzdaná trofej pre víťaza: Stanleyho pohár (Stanley cup). Sa rozdeľuje na dve konferencie – Západná konferencia a Východná konferencia. Obe konferencie sa delia na 2 divízie pričom v Západnej konferencii po 7 týmoch a vo Východnej po 8.

KHL (Kontinentalnaja chokejnaja liga (Континентальная хоккейная лига) Kontinentálna hokejová liga) Rozdelená je na Východnú a Západnú konferenciu. Obe konferencie sa delia na dve divízie, v ktorých hrá 7 mužstiev. Zúčastňuje sa v nej 28 klubov z Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, Lotyšska, Ukrajiny, Slovenska, Česka, Chorvátska,Šwédska a Fínska. Víťazovi sa udeľuje Gagarinov pohár. V nej má aj zastupenie Slovensko a to tým Hc Slovan Bratislava.

Hokej a Košice

Košice od roku 1964 až dodnes patria medzi slovensku elitu( česko slovensku elitu).Košice sú druhým najlepším SR týmom v ére samostatnosti Košice získali titul sedem krát, sedem krát skončili druhý a dvakrát tretí. Košice sa stali dvakrát víťazmi Česko slovenskej hokejovej ligy, raz skončili druhý a raz tretí.

Hokej a Slováci

Slovensko sa medzi hokejpvú elitu muselo kvalifikovať z C kategórie od roku 1996 sme stále v top A divízii. Slováci v doterajšej histórii nazbierali 4 medaili. V roku 2003 to bol bronz v rokoch 2000 a 2012 striebro a zatial jediný titul majstra sveta v roku 2002.

 

Hokej

26.05.2014

V mojom blogu vám chcem napísať niečo o mojej zálube. Mojou záľubou je sledovanie hokeja. Hokej je kolektívny šport. Je tiež súčasťou zimnej olympiády. Hrá ho 6 hráčov na každej strane – brankár, pravý obranca, ľavý obranca, pravý krídelník, ľavý krídelník a center. Vyhráva družstvo, ktoré dá v určenom čase viac gólov. V zápase môže nastúpiť 20 [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 2711x
Priemerná čítanosť článkov: 1356x

Autor blogu

Kategórie

Archív